22 Kasım 2014 Cumartesi

Stresi Engelleyen Yiyecekler

Şehir yaşamı, geçim sıkıntısı, iyi bir kariyere sahip olmak, çocuklarının geleceğini düşünmek gibi birçok neden stres yaşamanıza neden olabilir. Hayatınızın en önemli kararını veriyor gibi hissedersiniz ve beyninizin içinde dönüp duran bir dünya soru vardır. Eğerler, keşkeler, bazenler… Hayatınızın mükemmel olmasını beklemek ve bunun için sürekli sorgulamak sizi içinden çıkılmaz bir strese sürükler.

Stresi engellemek için günümüzde birçok uzman konuşma yapıyor. Birçok öneride bulunuyor ve kitaplar basılıyor. Bazılarımızın bu söylenenlere tahammülü bile yok ve boşuna zaman kaybı olduğunu düşünüyor. Stresinizi yok etmenin en iyi yolu ise kendinizi dinlemek ve sakince durumu ele almaktır. Sonra yapmanız gereken her şeyi yapmalı ve sonucu oluruna bırakmalıdır. Bu şekilde çok daha rahat olacaksınız.

Bu noktada sizlerle yarattığı etkiler nedeniyle stresle savaşan bazı yiyeceklerden bahsetmek istiyorum. Unutmayın, iyi bir beslenme ve kaliteli bir uyku bile birçok sorunun üstesinden gelebilecek en iyi yoldur.

İşte stresi engelleyen yiyecekler:

Balık


Balık tüketimi kesinlikle dikkat edilmesi gereken beslenme alışkanlığıdır. Son derece yararlı olan ve vücudunuza en iyi gelecek besinlerden birisidir. Balığın içerdiği Omega – 3 vücudunuz için elzem olan maddeleri sağladığı gibi stresle de savaşıyor. Uzmanlara göre stresi giderme konusunda en önemli bileşenlerin başında geliyor. Tam da balık sezonunu yaşamaya başladığımız bu günlerde evinizden eksik etmemelisiniz.

Ceviz ve Badem


Kuruyemişler de vücudunuza gerekli olan yağ aitlerinin alınmasında önemli bir rol oynuyor. Bir kişinin her gün kendi avuç büyüklüğü kadar kuruyemiş tüketmesi gerekiyor. Stresi hafifleten ve ruh halinizi iyileştiren ceviz ve badem, içeriği nedeniyle hem vücudunuz için gerekli olan yağ asitlerini sağlıyor hem de stresinizi azaltıyor. B2 vitamini ve E vitamini içeriği yüksek olan bu kuruyemişleri mutlaka tüketmelisiniz.

Brokoli


İşte en güzel kış besinlerinden birisi daha. Brokoli, B vitamini bakımından yüksek bir besin. Kansere karşı vücudunuzun bağışıklığını da arttırıyor. Stresinizi azaltma konusunda da son derece başarılı bir besin olduğunu aklınızdan çıkartmayın.

Bitter Çikolata


Özellikle bitter çikolatanın içerdiği maddeler, mutluluk vericidir ve ilgili hormonu harekete geçirmektedir. Bir çeşit afrodizyak olan bitter çikolata, kişinin libidosunu arttırmaya da yardımcıdır. Bu etkisi sayesinde stresinizi azaltma konusunda son derece faydalı olduğu da birçok uzman tarafından kabul edilmektedir.

Süt


"Kocaman insanlar olduk hala süt mü içeceğiz" demeyin. Her yaş grubunda süt tüketimi büyük bir önem taşımaktadır. Serbest radikaller ile savaşan içeriği sayesinde vücudunuzu arındırıyor. B2 ve B12 vitaminleri ile büyük bir antioksidan kaynağıdır. Serotonin salgılanmasını sağlayarak vücudun rahatlamasını ve stres düzeyinin azalmasını sağlıyor.

Çay


Türk toplumu olarak çayın evimizin baş köşesinde hep yeri vardır. Stresle savaşma konusunda şekersiz siyah çay tüketimi, kortizol seviyelerini düşük hissedilmesini sağlar ve ilgili hormonu dengeler. Bu nedenle daha az stres yaşarsınız. Çayın birçok faydası olduğunu da eklemem gerekiyor. Başka bir yazıda bu konuya da değineceğim.

Yeşil Çay


Pek alışkanlığımız olmasa bile bir süre yeşil çay içen insanların kendilerini daha iyi hissetleri bir gerçek. Deneyin ve görün, kesinlikle siz de etkisini göreceksiniz. Özellikle de kış aylarında tüketimine dikkat ederek vücut direncinizi de arttırabilirsiniz. Ayrıca siz farkında olmadan mutluluk hormonunu uyandırır ve etkili bir şekilde stresinizi alır gider.

Süzme Peynir


Kahvaltılarımızın olmazsa olmazı peynir de stresle savaşan besinlerden. İçeriğinde yer alan B2 ve B12 vitaminleri ile hem beslenmenizde hem de stresle başa çıkmanızda önemli bir yere var.

Yaban Mersini


Son birkaç yılda yaban mersini ile ilgili birçok araştırma yapılmaya başladı. Kansere karşı iyi bir koruma mekanizması olduğu kanıtlandı bile diyebiliriz. Yaban mersini gibi üzümsü meyveler de stresinizi azaltma konusunda başarılı olan besinlerden. İçeriğinde yer alan C vitamini ve antioksidanlar stresle baş eden maddeler.

Portakal


Kış meyve ve sebzelerinin ne kadar faydalı olduğunu gösteren bir besin daha. İçerisinde bulunan C vitamini sayesinde, stres hormonu olan kortizol seviyesini düşürüyor. Aynı zamanda vücudunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmesi de cabası.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder