13 Eylül 2014 Cumartesi

Omo Kabilesi'nin Güzellik Anlayışı

Dudağında kocaman kilden bir tabağı bir aksesuar gibi taşıyan bir kabile var. Mutlaka belgesellerin birinde bu insanlara denk gelmişsinizdir ve garipsemişsinizdir. Ama bu kabilenin gelenekleri arasında bu dudakta tabak taşımak büyük bir önem taşıyor.

Omo Kabilesi, Etiyopya'nın Omo Nehri kenarında yerleşik olarak yaşayan ve en çok tanınan kabiledir. Görünüş ve yaşam tarzlarındaki farklılık nedeniyle dünyaya duyulan ünleri buraya milyonlarca ziyaretçi çekiyor. Bu kabilenin bilinme nedenlerinin başında yerleşik olmaları geliyor olsa bile, en dikkat çeken özelliklerinden biri kadınların dudaklarında taşıdığı kilden tabaklar.

Kabileyi bu kadar farklı yapan yaşam tarzları ve bu dudak büyütme gelenekleri. Modern toplum yapısına uygun olmayan bu aksesuarları, alt dudaklarına takıyorlar ve bu sayede farklı bir görünüme sahip oluyorlar. Amaçları farklı görünmek değil elbette.

Dudak büyütme konusunda iki farklı görüş var. Dudak büyütme ile ilgili görüşlerden birincisi, civar kabilelerin kadınları köleleştirmek için kaçırdığı bilinmekte ve kadınların kaçırılmasını önlemek için bu şekilde çirkinleştirildiğidir. Diğeri ise güzel ve özel görünme çabası.


Düşünüldüğü zaman iki görüşünde mantıklı ve geçerli olduğu kabul edilebilir. Omo kabilesinde genç kızların evlenme çağı yaklaşık olarak 20 yaşı ve bu yaşına yaklaşan kızlar bu işleme başlıyorlar. Dudaklarının alt kısmında ufak bir yarık açıp bu yarığı bu tabak görünümlü aksesuarları ile büyütüyorlar.

Aynı zamanda ağırlığınca altın mantığına benzer bir mantıkla, dudaklarının içine koydukları bu yuvarlak tabağa benzeyen aksesuar ne kadar büyükse başlık paraları da o kadar büyük oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder