23 Temmuz 2014 Çarşamba

Küçük Çocuklar ve Büyük Köpekler

Bir çocuğun evcil hayvanlar büyütülmesinin şefkat ve neşe duygusunu arttırdığını biliyor musunuz? Çocuk ve hayvan ilişkileri üzerine mutlaka bir şeyler okumuşsunuzdur. Bugün görmüş olduğum çocuk – köpek resimleri beni bu yazıyı yazmaya teşvik etti.

Özellikle de ikinci bir çocuk istemeyen ve bunun için geçerli sebepleri olan kişiler için çocuğun bir evcil hayvanla büyütülmesi birçok faydaya sahip. Özellikle yalnız kalmamış olan çocuğun, ileriki yaşamında daha şefkatli ve neşeli olduğu söyleniyor. Aynı zamanda daha sosyal bireyler oldukları da kanıtlanmış bir gerçek.


Finlandiye Kuopio Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan bir araştırmaya göre 1 yaşına kadar köpeklerle büyümüş olan çocukların, diğer çocuklara göre daha az hasta oldukları ortaya koyulmuş. Köpeklerle büyümeyen bir çocuğun solunum yolu hastalıklarına ve enfeksiyonlarına kapılma riskinin daha fazla olduğu söyleniyor. Bunun nedeni olarak çocukların küçük yaşta köpeklerle birlikte olmasının bağışıklık sistemini güçlendirmesi.


Köpeklerle büyüyen çocukların daha az astım ve alerjiye yakalandıkları da kanıtlandı. İngiliz tıp dergisi olan Clinical and Experimental Allergy'de yayınlanan bir çalışma da bu konu üzerinde duruluyor ve köpeklerle büyüyen çocuklarda % 50 oranında da az astım ve alerji riski gözleniyor.


Köpeklerin kalp sağlığına da faydalı olduğu biliniyor. Köpeklerle birlikte yapılan yürüyüşler hem fiziksel hem de psikolojik sağlık açısında faydalı. Ayrıca köpek sahiplerinin tansiyon hastalığına da yakalanmadıkları biliniyor.


Küçük yaştaki çocuklarda obezitenin arttığını mutlaka duymuş hatta görmüşsünüzdür. Köpek sahibi olan çocukların daha fazla egzersiz yapmış oldukları söyleniyor. Bu sayede de hem enerjisini atıyor hem de obezite riskine karşı korunmuş oluyor.



Çocuğun sürekli bilgisayar başında oturduğundan şikayet eden ebeveynler için de köpek sahibi olun önerisinde bulunuluyor. Bu şekilde çocukların hem sorumluluk duygusu gelişecektir hem de köpeği gezdirmek, onunla oynamak gibi aktiviteler sayesinde sürekli bilgisayar başında oturmayacağı kesindir.


Eğer otizmli bir çocuğunuz varsa köpek sahibi olmanız stresi azaltacaktır. Montréal Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, eğitimli bir köpekle beraber yaşayan otizm spektrum bozukluğuna sahip çocukların stres hormonunun ciddi şekilde azaldığı ortaya koyulmuş. Çocukların davranış bozukluklarında da ciddi bir azalma olduğu biliniyor.


Birbirini kıskanan iki çocuğa sahipseniz de köpek sahibi olmanız, kardeşler arasındaki bağı güçlendirecektir. Köpeğe duyulan ortak sevgilin kıskanmayı azaltarak ortak sevgi sonucunda birbirlerine bağlanmaları mümkün. Özellikle köpeğin bakımı ile ilgili sorumlulukların paylaşılması, köpekle birlikte oyun oynanması gibi aktiviteler kardeşleri de birbirine yakınlaştırıyor.


Köpeklerle büyüyen çocukların sosyal becerilerinin de arttığı bir gerçek. Kendini kontrol etmeyi öğrenmeleri, özgüvenlerinin artması köpek besleyen çocuklarda daha az sorun oluyor.

Sevgi duygusunun yoğun olduğu bir ortamda büyümeleri, karşılıksız sevmeleri ve güven duygusunu öğrenmeleri anlamında da köpekle büyüyen çocukların, her açıdan daha iyi bireyler olarak büyüdükleri ortada.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder