25 Şubat 2017 Cumartesi

Dolar Türk Lirası Karşısında İki Haftada Sert Düşüş Kaydetti

Ocak ayının sonunda dolar, Türk lirası karşısında 3,92 lira ile rekor kırdı. TCMB'nin ve Ankara'nın bu duruma sessiz kalması ise büyük ses getirmişti. Ardından TCMB büyük bir hamle yaptı ve kurun bir miktar normale dönmesini sağladı. Ama bu yeterli gelmedi. Buna karşın TCMB müdahalelerini sürdürdü. Ardından Ankara'nın da bu duruma sessiz kalmaması ile dolar/TL kuru 3,60 seviyelerine kadar geriledi. Üstelik dolar, dünya genelinde yükseliş trendine başlamışken.

Paratic.com'da yaptığım bu haberde, doların Türk lirası karşısındaki seyrine ve yapılan müdahalelerle nasıl düştüğüne detaylı bir şekilde yer vermiştim. Finans piyasası yatırımcılarından vatandaşa kadar herkesin sıkı bir şekilde takip ettiği dolar gündemi, sosyal ağlarda da büyük ses getirdi. Dün Facebook'ta paylaştığım bu haber de doğal olarak dikkatleri çekti. Yaşanan tartışmalara ve yapılan yorumlara göz atmanızı öneririm:


Dolar/TL kuru, iki haftalık süreçte 3,80 gibi yüksek seviyelerden 3,55 seviyesine kadar geriledi. Bu durum elbette sevindirici; ama birçok kişiye göre geçici bir sevinç yaşanacak. Hem yurt içi hem de yurt dışı gündem maddeleri incelendiği zaman, kurda yeni yükseliş trendlerinin geleceğini de anlayabiliriz.

Kısaca yurt içi ve yurt dışı gündemini şu şekilde anlayabiliriz:

Yurt içinde; referandum süreci ve hala devam eden başkanlık tartışmaları, Türk lirasının yeniden değer kaybetmesine neden olabilir.

Yurt dışında ise FED'in faiz artırımına dair sesler yeniden yükselmeye başladı. FED Başkanı Janet Yellen'in şahin açıklamaları, Donald Trump'ın ekonomi politikalarına ek olarak göçmen konuşmaları dolarda gergin bir ortam oluşmasına neden oluyor.

Dolar/TL kurunda izlenmesi gerekenler ise FED'in Mart ayının ortasında gerçekleştireceği FOMC toplantısı. Bu zamana kadar ise hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki gelişmeler dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Dolarda görülecek iyimserliğin Türk lirasında gerginlik yaratacağını unutmamalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder