3 Mayıs 2017 Çarşamba

Günlük Dolar Yorumları ve Tahminleri Artık Paratic.com Adresinde

Dolar tarafından yaşanan sert dalgalanmalar, tüm yatırımcıların odak noktasını oluşturuyor. Bu nedenle dövizler arasında en çok takip edilen genel olarak dolar oluyor. Doların Türk lirası ve diğer dövizlerle oluşturduğu pariteler de finans piyasalarında yüksek bir işlem hacmiyle işlem görüyor. Bizler ise genel olarak Türk lirasına karşı oluşturduğu USD/TRY paritesi ile ilgileniyor.

Türkiye'de hemen herkesin dolar kurunu takip ettiğini biliyoruz. Uzmanlar, aracı kurum analistleri ve banka stratejistleri tarafından sürekli dolar kuruyla ilgili açıklamalar yapılıyor. Aynı zamanda günlük bültenler yayınlanıyor ve doları takip eden herkesin bilgi edinmesi sağlanıyor. Paratic.com ise bu dolar raporlarını günlük olarak tek bir sayfada topluyor. Böylece Türkiye'nin önde gelen aracı kurumlarının, bankaların ve uzmanların yorumlarına detayları ile tek bir platformdan ulaşmış oluyor.

Paratic, her gün uzmanlardan gelen yorumları, analizleri ve dolar tahminlerini güncelliyor. Takip etmek isteyenler; Paratic Dolar Yorumları sayfasını ziyaret edebilirler.

Biraz da doların seyri ile ilgili detaylara göz atalım. Doların gidişatı ile ilgili detayları Paratic üzerinden edinebilirsiniz. Ben sizlere burada kısa bir özet paylaşmak istiyorum:


Rekor üstüne rekor kıran dolar, Türk lirasını ezip geçiyordu ve isyan bayrakları yavaştan asılmaya başlamıştı. Neyse ki TCMB'nin Para Politikası Kurulu toplantısında alınan kararlar işe yaradı ve Türk lirası değerlenmeye başladı.

Tarihler 2017 Mayıs ayını gösterdiği zaman, dolar ardı ardına düşmeye başladı. Bu haber bir yandan sevindirirken diğer yandan elinde dolar olan yatırımcıyı üzdü. 2 Mayıs tarihinde 3,53 seviyesini görerek, yılın en düşük seviyesini kaydetti. Ardından akşam saatlerinde 3,51 lira seviyesi görüldü. Uzun zaman sonra 3,50 seviyesine yaklaşılması ise iyi bir umut doğurdu.

3 Mayıs gününde ise dolar kuru güne düşüşle başladı ve 3,52 lira ile düşük seviye rekorunu tazelemiş oldu. Uzmanlar dolar kurunda görülen düşüşü yorumluyorlar ve 3 ana nedene bağlı olarak doların düştüğünü belirtiyorlar. Sizlerle bu düşüşün nedenlerini sırasıyla paylaşmak istiyorum:

Doların düşmesindeki birinci neden; Türkiye'de risklerin azalması. Referandum süreci öncesindeki belirsizlik, hem Türk lirası hem de Borsa İstanbul tarafında riskleri arttırmıştı. CDS primi bu zamanlarda 280 civarındaydı. Şimdi ise 200 seviyesinin altına düştü. Böylece Türk lirası değer kazanmaya başladı.

Dolar kurunun düşüşe geçmesindeki ikinci neden ise doların dünya genelinde düşüyor olması. Yani ABD tarafından şu an sular durgun akıyor ve doları şahlandıracak bir fırtına henüz yok. Doların altı önemli para birimi karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi, 103 seviyelerinden 100 seviyesinin altına gerilemiş durumda.

Üçüncü ana neden ise TCMB'nin hamlelerinin işe yaraması olarak yorumlanıyor. Merkez Bankası'nın son toplantısında aldığı faiz artışı kararı, Türk lirasının değer kazanmasını sağlandı. Faiz fonlama oranı % 8 – 9 seviyesinden % 11,80 seviyesine yükseltildi. Böylece 4 puanlık bir faiz artışı ile Türk lirası değer kazanmış oldu.

Şimdi merak edilen ise Türk lirasının değer kazancının devam edip etmeyeceği. Uzmanlara göre dolar kurunda bu seviyeler korunabilirse düşük seviyelerin gelmeye devam edebileceği düşünülüyor. Buna karşın bu akşam saatlerinde açıklanacak olan FED FOMC toplantısının sonuçları, dolardaki seyri değiştirebilir. Yine de toplantının sonucunda ABD tarafında herhangi bir faiz kararının açıklanması beklenmiyor. Bu nedenle hem FED hem de Türk piyasalarını dikkatli bir şekilde izlemekte yarar var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder