27 Kasım 2014 Perşembe

2015'te Ekonomi Gündemini Oluşturacak Konular

2014 yılını sonlandırmaya hazırlanıyoruz. Piyasalar ve uzmanlar ise çoktan 2015'in kitabını yazmaya başladı. Senaryolar, kehanetler, inişler, çıkışlar derken 2015 yılında ekonomi gündemine bomba gibi düşecek konular tartışılmaya başladı.

ABD'nin ünlü bankası Goldman Sachs ise 2015 yılı için ekonomi gündemini meşgul edecek konuların başlığını çoktan sıraladı bile. Yatırımcıların nefeslerini tutarak takip edecekleri, portföylerine yön verecekleri ve çıkış kapısı arayacakları konu başlıkları ise şu şekilde:

Küresel Ekonomideki İyileşme Hızı


Goldman Sachs tarafından yapılan açıklamalara göre gelişmiş ülke piyasalarında önemli iyileşmeler olacak. "Gelişmiş ülke piyasalarında toplamda daha iyi bir görüntü bekliyoruz. Her ne kadar Çin'deki büyüme bilinen şartlardan dolayı yavaşlasa da gelişen ülkelerin diğer üyeleri bu piyasalardaki iyileşmeden alacağı destekle daha iyi olacak" dedi. Açıklaması ile doğru orantılı olarak da gelişen ülkeler için 2015 büyüme tahminlerini revize ederek yukarı çekti.

Gelişmiş Ülkeler Arasındaki Farklılık


Gelişmiş ülkelerin ekonomilerinin büyüme hızlarındaki fark, 2015 yılında en büyük gündem maddesi olacak. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki büyüme farklının genişliğini koruyacağından bahsediyor.

Petrol Fiyatı Düşüşleri


Emtia konusunda uzman olan Goldman Sachs, 2015 yılında petrol fiyatlarındaki düşüşün devam edeceğini belirtiyor. Libya, Irak ve İran'daki üretimin artmasıyla 2015 yılı genelinde % 5 – 15 arası bir düşüş daha gerçekleşeceğini tahmin ediyorlar.

Doların Güçlenmesi


Geçtiğimiz yıldan bu yana Amerikan ekonomisinde meydana gelen iyileşmeler ile Amerikan doları gücüne güç kattı. Goldman Sachs'a göre dolardaki yükseliş 2015 yılının da en önemli konularından biri olmaya devam edecek. Özellikle G – 10 ülkelerinin para birimleri karşısında değerlenme olacağını tahmin ediyor.

EUR/USD paritesinin (Euro – Dolar), 2015 yılın sonunda 1,15 seviyesinde olmasını beklediklerinden de bahsediyor. Şu an 1,25 dolar. Doların, Japon yeni karşısında ise şu anki 118 yen seviyesinden 130 yen seviyesine çıkması bekleniyor.

Çin'in Büyümesi 


2014 yılı iyi geçmeyen Çin'in, ekonomik büyümesinin seyri 2015 yılında da en önemli gündem maddelerinden biri olacak.

Daha Sağlıklı Gelişen Piyasalar


Goldman Sachs'a göre gelişen ülkelerin bu yıla göre 2015 yılında daha sağlıklı bir hale gelmesi gelecek yılın güncem maddelerinden biri olacak. Hindistan, Tayland ve Şili'nin, 2015 yılında öne çıkan ülkeler olacağı tahmin ediliyor.

Euro Bölgesi Düşük Enflasyon ve Mücadelesi


Euro Bölgesi'ndeki düşük enflasyon da bu yıl olduğu gibi gündemde olacak. Avrupa Merkez Bankası'nın atacağı adımlar gündemi oluşturacak. Bunlara bağlı olarak Avrupa Merkez Bankası'ndan gelmesi muhtemel olarak görülen parasal genişleme en önemli maddelerden olacağa benziyor.

Japonya Merkez Bankası Politikaları


2013 yılında kur savaşları ile anılan ve 2014 yılında da parasal genişleme politikaları ile gündeme yerleşen Japonya Merkez Bankası, 2015 yılında da parasal genişlemede izlediği yollarla gündemde olacak.

2015 yılında da devam edecek olan gündem maddeleri arasında ise FED yine başı çekecek. Amerikan Merkez Bankası'nın yakın zamanda gelmesi beklenen faiz artırımı. Goldman Sachs'a göre ilk faiz artırımı Eylül ayının sonunda olacak. Goldman Sachs'a göre 2015 yılında küresel çarpa borsalarda dalgalanma gündemde olacak ve 2015'in en önemli gündem maddesi düşük kazançlı piyasalar olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder