Birçok kadının yaşam tarzını olumsuz yönde etkileyen meme kanseri, krize dönüşebiliyor ve tanıyı kabullenememe, inkar etme, öfke gibi duygusal tepkilere neden oluyor. Bu teşhis konulduğu zaman ailesini suçlayanlar, çektiği sıkıntıları dile getirenler ve sigaraya bağlayanlar çoğunlukta. Genellikle "ailem beni çok üzdü", "sigara içtim ondan oldu" gibi tepkiler alındığı belirtiliyor.
Son yıllarda tıbbın gelişmesi ile birlikte meme kanserinin erken teşhis edilmesi ve tedavisi mümkün. Özellikle erken teşhislerde tedavilerden çok daha iyi sonuçlar alınıyor. Aynı zamanda meme kanseri "tedavi edilebilir hastalıklar" kategorisine bile alındı. Son yıllarda görülme sıklığı artmış olsa da, uzmanlar buna inat bir şekilde tedavilerinde başarı oranını arttırıyor. Dikkat çektikleri nokta ise "güçlü bir moral"in son derece önemli olduğu. Psikolog ve uzmanlar bu konuda, hastanın bunu kabullenmesi için uzanacak dost elinin ve hastanın yaşam kalitesinin arttırılmasının büyük bir önem taşıdığını belirtiyor. Bu noktada da, meme kanseri hastalarına yardımcı olarak 5 önemli uyarıda bulunuyorlar. İşte bu 5 kritik uyarı:
İsteklerinize Kulak Verin!
Tedavi sürecinde yaşama daha çok tutunmak tedavinin en önemli noktasını oluşturuyor. "Hastayım" diyerek kendinizi hayattan soğutmak yerine hastalıktan kurtulacağınıza kesin gözüyle bakıp hayata her zaman olduğundan daha sıkı sarılmalısınız. Gündelik yaşantınızda nasıl mutluysanız öyle devam etmeniz öneriliyor.
Hatalarınızdan Uzaklaşın!
Araştırmalar, meme kanserine yakalanan kadınların eskiden yaptıkları hataları fark ettikleri ve hayatlarını daha iyi bir şekilde yaşamaya yöneldiklerini gösteriyor. Hatta bazı hastaların bu dönemde eski yaşantılarına göre daha mutlu yaşadıkları biliniyor.
Spor Yap, Stres At!
Bu süreçte spor yapmak, stres atmanıza yardımcı olacak aktivitelere katılmak da tedavi sürecini hızlandırıyor.
Psikolojik Destek Alın!
Meme kanseri teşhisi koyulduğunda en güçlü kadınların bile bir bunalım ve karamsarlık dönemine girdikleri, bu nedenle de depresyon yaşadıkları biliniyor. Eğer bu teşhis koyulmuşsa psikolojik destek almaktan hiçbir zaman kaçmayın. Kendinizi mutsuz, huzursuz hissediyorsanız, hemen bir psikolog kapısını çalın.
Hobi Edinin!
Gündelik hayatın stresinden ve teşhisin verdiği karamsarlıktan kurtulmak için kendinizi eğlendirecek hobiler edinerek düşüncelerinizi başka konulara yönlendirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder